Bouverie Street Apartments

(Bouverie Street Apartments)

Location
Melbourne
Australia

Completion Date
2016

Client
Grocon

Architect
studio505

Photographer
John Gollings

 

(About)

studio505 were invited by Grocon to design a multi-level residential tower on the key urban site of the former Carlton United Brewery site, located at the top end of Swanston Street, which has become a unique project in Melbourne’s urban scheme, as the terminator of the Axis to the Shrine of Remembrance.

Retaining and refurbishing the historical bluestone walls of the former Ale Store on Bouverie Street, the project offers 218 residential units over 20 floors, 3 boutique retail outlets and a green roof dedicated to residents. 

(Location)

Due to its key location on the former Carlton United Brewery sight on the northern edge of Melbourne’s CBD, the Bouverie Street Apartments boast a stunning view down Swanston Street to the Shrine of Remembrance.

(Delta CUB)

Before its iteration as the Bouverie Street Apartments, studio505’s initial proposition was a building constructed from CLT (cross laminated timber) that would also achieve Passive Haus environmental aspiration. Delta, as it was formerly known, was planned and designed around the same time as Forte, an apartment building in Melbourne that held the title of world’s tallest wooden building.

(Eastern Facade Stacking Concept)

(Eastern Facade)

studio505 proposed that the apartments on the eastern side be stacked on top of one another. This innovative proposal allowed each apartment a view down Swanston Street to the iconic Shrine of Remembrance, a first for any building in Melbourne.

A bright palette of oranges, purples and pinks illuminate the buildings panels, soffits and abstract flower tile patterns, giving each apartment its own unique identity.

(Western Facade)

Inspired by the colour, rhythm and movement of a waterfall, the western facade of the Bouverie Street apartments is a vibrant and playful facade fabricated from aluminium fins. Shades of blues and whites cascade down the buildings height, bringing life to the facade and a natural wonder into the urban environment.

As well as giving the building its unique identity, the fins also serve as an effective solar shading system, providing tenants with a retreat from Melbourne’s hot afternoon sun.