Interpol Global Complex
studio505

(Interpol Global Complex)

Location
Singapore

Completion Date
2015

Client
Ministry of Home Affairs Interpol

Architect
studio505

 

(About)

The project was won in collaboration with CPG Architects through an international design competition and the complex brief stipulated that the two key functions, the Interpol Global Complex and the Security Annex, were to be physically separated whilst enabling and promoting collaborative exchange between the two agencies.

studio505’s solution was to establish two counter-curving asymptotic forms on the site on either side of a diagonal line extension of the Grange Road intersection. Both facilities have their own addresses: Interpol is oriented to Napier Road, and the Security Annex to Nassim Hill.

 

(Concept)

studio505 researched and developed different approaches that allowed two buildings to be seperate from one another, whilst simultaneously fostering the idea of collaboration and partnership between the two organisations.

(Massing)

The final design features two counter-curving forms that sit either side of a diagonal line extension of the Grange Road intersection. Where the two curving building volumes ‘touch’ on the defining diagonal axis they are linked via a skybridge at Level 4 with a landscaped valley underneath. In elevation Interpol is at its lowest where the Security Annexe is at its highest and vice versa to minimise their respective impact on one another.

Interpol with its distinct curved urban form and iridescent façade cladding, responds to the need to set the bulk of the building away from the street, yet seemingly embraces the landscape and public space along Napier Road. The site massing allows for excellent solar orientation, as it minimizes Western exposure and ensured that all mature trees could be maintained during construction.

(Facade)

studio505 developed a facade that responded to the forward driving ambition of the institutions. At strategic locations on each floor, the facade, iridescantly clad, appears to ‘peel out’, representative of the different strands of Interpol’s internal activities and research housed in the building. These sections accentuate the curved form of the building, as well as the forward driving ambition of the institution and generate internal pockets of collaborative informal meeting space, adjacent to the simple open plan office floors.