The Lotus Building

(The Lotus Building)

Location
Wujin
China

Completion Date
2013

Client
Wujin District People’s Government

Architect
studio505

Photographer
John Gollings

 

(About)

Located in the heart of Wujin, the burgeoning southern district of Changzhou, Jiangsu PRC, the Lotus Building and the 3.5 hectare People’s Park has been designed to act as a cultural anchor and civic landmark – establishing a symbolic commitment of the local government’s ambitions and future aspirations.

The brief called for a public building and park that would embody a unique variety of civic nodes and public spaces. The Lotus Building is an addition to an existing double storey subterranean municipal facility situated beneath an existing artificial lake. The building houses parts of the planning bureau as well as new exhibition halls meeting rooms and conference centres.

For more detail follow this link to the studio505 website.

(Concept)

The physical form of the building has been determined by the need to create a structure which has a distinctive presence; a character piece in a city can be in parts anonymous like so many other rapidly developing Chinese cities. The development, ultimately, seeks to generate participation, to build an ownership

of place that builds ties to the community and entices its people to stay and flourish and not to be drawn away. This landmark aims to bring longevity and depth to the community; to set a new standard for architectural ambition in the area and stimulate further urban development.

(Lotus Petals)

The Wujin Lotus’ most striking feature are the petals that wrap around the buildings perimeter. Positioned at varying angles and ranging in size, the petals tell the story of the Lotus’ life: from a bud, to full blossom, and the revelation of the seed pod, signifying the end of one cycle and the start of a new.

Transitioned and graded colour is applied to the side of the petal ribs, creating a deep hue only at the edge of the structure. A simple lighting system at the base of the petals illuminates the Wujin Lotus at night into a bright flurry of colour, showcasing the buildings importance within this modern Chinese metropolis.

(Interior)

Visitors enter from beneath and are greeted with a cathedral like revelation of space. Colour and light combine and illuminate, creating a bright and uplifting interior atmosphere, no matter the weather. Hand laid and varied white, beige and stainless steel hexagon mosaic tile finishes cover all external and internal surfaces; merging seamlessly to create a continuous form with studio505’s bespoke 7m high suspended chandelier at the apex, becoming the focus of attention, inside and out.